Oliemaatschappij Shell is nog niet bezig met de evacuatie van medewerkers uit Irak, maar is daar wel klaar voor.

Dat heeft de oliemaatschappij donderdag laten weten.

,,We houden de situatie scherp in de gaten”, aldus Andy Brown van Shell. Maatschappijen als Exxon Mobil en BP zouden al wel werknemers hebben weggehaald.

De meeste ondernemingen zijn actief in het zuiden van Irak, dat niet wordt bedreigd door jihadisten.

Bij de raffinaderij van Baiji in het noorden zijn gevechten tussen het Iraakse leger en strijders van de Islamitische Staat van Irak en al-Sham (ISIS). Daar zijn de laatste 250 tot 300 Irakese medewerkers inmiddels weggehaald. Tientallen buitenlandse experts waren al eerder geëvacueerd.

Irak groot olieland

Economisch is Irak de afgelopen jaren weer een belangrijk olieland geworden. Als het land terugvalt in complete chaos, heeft dat aanzienlijk invloed op olieprijzen en de mondiale oliebalans.

Het olierijke Irak is één van de laatste gebieden in het Midden-Oosten met een groot potentieel voor de winning van relatief goedkope olie. De bewezen oliereservers van het land worden geschat op 141 miljard vaten, waarmee Irak nummer vijf is in de wereld, achter Saoedi-Arabië, Venezuela, Canada en Iran.

Door sterkere betrokkenheid van internationale energiebedrijven is de olieproductie van Irak de afgelopen jaren ook opgelopen tot zo’n drie miljoen vaten olie per dag. Om dit in perspectief te plaatsen:  de mondiale olieproductie lag afgelopen april op circa 92 miljoen vaten per dag.

Bron: ANP/Z24

lees ook

Opmars extremisten Irak: wanneer is olie in het geding?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl